De elegantie van staal, de voordelen van aluminium

Beelden: Bouten kozijn en geveltechniek bv

Bij renovatie of transformatie van gebouwen uit het begin van de twintigste eeuw tot de jaren 60 van de vorige eeuw wordt vaak met pijn in het hart afscheid genomen van de ranke stalen kozijnen. Nieuwe stalen kozijnen ter vervanging van de oude, hebben weliswaar door koudebrugonderbreking en HR++-glas een veel betere isolatiewaarde, maar behoren over het algemeen ook tot de duurste kozijnen.

Bij renovatie van monumenten is vervangen van stalen ramen en kozijnen uit esthetisch oogpunt eigenlijk onmogelijk, omdat met nieuwe geïsoleerde kozijnen – van welk materiaal ook nooit de zelfde rankheid als van ongeïsoleerde stalen kozijnen kan worden bereikt. Bij herbestemming van een niet-monumentaal gebouw kan vanuit eisen van de bruikbaarheid toch voor vervanging van de stalen kozijnen gekozen worden.

Sterk staaltje aluminium

Aliplast springt met “steellook” aluminium ramen en deuren uit de Max Light serie in dit gat in de markt. Een breed assortiment aan ramen, deuren, schuiframen en schuifdeuren maakt het mogelijk alle buitenwandopeningen in dezelfde stijl uit te voeren, ook wanneer grotere glasoppervlakken gewenst zijn.

Hoewel aluminium een veel lichter materiaal is dan staal, is het tegelijkertijd een zeer hoogwaardig, sterk en duurzaam metaal. In de Max Light serie worden die materiaaleigenschappen gecombineerd met uitstekende thermische en akoestische isolatie, waarmee wordt voldaan aan de steeds strenger wordende isolatie-eisen.

Meer kansen, minder onderhoud

Voor de vervanging van ramen, deuren en kozijnen in alle materialen zijn de profielvormen uit de Max Light serie een uitstekende keuze. Naast de eerder genoemde Steel look, is Max Light ook leverbaar in de stijlen Modern, Design en Invisible, zodat voor elk project en elke gevelopening een passende oplossing te vinden is.

Sales Manager Nederland van Aliplast N.V. Marc Mulders: “Het project Laan van Spartaan in Amsterdam is een goed voorbeeld van toepassing van Max Light Modern en Max Light Steel in een nieuwbouwproject.

De kozijnen worden daar nu gemonteerd; een esthetische keuze van de architect, om zo slank mogelijk te detailleren en zo veel mogelijk daglicht binnen te krijgen.”

Afhankelijk van het gekozen profiel is een glasdikte tot 59 of 68 mm mogelijk, waarbij triple beglazing zorgt voor een nog hogere isolatiewaarde. Natuurlijk zijn Max Light ramen en deuren ook heel geschikt voor nieuwbouw, waar een hoge isolatiewaarde en een lage onderhoudsbehoefte vereist is.

Haal buiten naar binnen

Een verdiepingshoge schuifpui van 3 of zelfs 3,5 meter hoog en toch een zo slank mogelijk profiel? Dat zijn uitdagingen, waar de R&D-afdeling van Aliplast zich graag aan waagt. En met succes, want de schuifraamsystemen Visoglide500 Max Light (VG500 ML) en Ultraglide Max Light (UG ML) combineren grote formaten met een superslanke middenstijl.

De VG500 ML houdt het met een maximale hoogte van 3 meter en een vleugelgewicht van maximaal 250 kg nog bescheiden, maar de UG ML is een echte krachtpatser, met een maximale hoogte van 3,5 meter en een vleugelgewicht van maximaal 400 kg.

Hiermee zijn schuivende delen van 3,5 x 3 m te realiseren, afhankelijk van de gekozen glasdikte. In de klassieke versie van deze schuifpuien is daarbij een stevige middenstijl nodig, maar in de ML-uitvoering is de middenstijl slechts 4,5 cm breed.

Cradle-to-cradle

Zoals meerdere Aliplast-series is ook de Max Light serie C2C-gecertificeerd. Alle Max Light ramen, deuren en schuifpuien kunnen dus worden hergebruikt, of kunnen als grondstof dienen in een nieuw product. De C2C-gecertificeerde series zijn veilig voor mens en milieu, er zijn na productie en gebruik geen restproducten die alsnog gestort worden, de productie gebeurt zo energiezuinig mogelijk en met gebruikmaking van hernieuwbare energie, met zo min mogelijk productie van broeikasgassen. Daarnaast wordt rekening gehouden met sociale rechtvaardigheid.

Uit liefde voor het licht

Het slanker maken van de profielen is voor Aliplast niet zomaar een gril. Het bedrijf opereert vanuit de filosofie dat meer daglicht het leven beter maakt. En hoe groter het glasoppervlak, des te meer licht. Zowel met de ontwikkeling van grotere schuifpuien en draaiende delen, als door het verfijnen van de profielen, werkt Aliplast aan een verbetering van de beleving van de binnenruimte. Uit liefde voor het licht. Zoals Marc Mulders het formuleert: “We maken tenslotte geen gat in de muur om er een zo dik mogelijk kozijn in te zetten.”

De waarden van Aliplast

Aluminium is een product dat zich van nature al goed leent voor recycling – het kan zonder kwaliteitsverlies opnieuw als grondstof worden gebruikt. Aliplast N.V. gebruikte al circa 20 % gerecycled aluminium bij de productie van haar complete gamma ramen, deuren en kozijnen. Met het tekenen van de Green Deal met de Vlaamse Overheid gaat Aliplast nog een stap verder. Het bedrijf nam concrete stappen op weg naar volledige circulariteit, door fors te besparen op CO2-uitstoot, energie en materiaal:

  • Volledige productie onder één dak bespaart transport tussen de productiehandelingen;
  • Energiezuinige productielocatie met ledverlichting, warmteterugwinning en zuiniger machines;
  • Efficiënter materiaalgebruik: minder grondstoffen, minder water, minder verpakkingsmateriaal;
  • Duurzame energie uit zonnepanelen;
  • Raam- en deursystemen met een zeer hoge isolatiewaarde, om ook tijdens de levensduur van de producten een zo laag mogelijk energieverbruik en zo min mogelijk CO2-uitstoot te bewerkstelligen.
  • ISO 14001, ISO 50001 en Cradle to Cradle certificering.

Meer informatie: