Sneller bouwen met Kingsize wanden

De bouw industrialiseert. Maar de bouw anno nu wil meer. De huidige marktsituatie schreeuwt om nieuwe oplossingen. Kamerbrede wandpanelen voor in de ruwbouw, of een prefab meterruimte- trapmodule met een groepenkast waarbij de afgaande groepen én de voedende zijde stekerbaar zijn uitgevoerd.

Met de kingsize panelen wordt bouwen sneller en gemakkelijker. Dé oplossing voor de personeelstekorten op de bouwplaats. Voor deze manier van bouwen geldt: goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer we alles in een vroeg stadium afstemmen en gebruik maken van BIM, realiseren we een soepel en snel bouwproces.

BIM zorgt voor plug and play bouwsysteem

Door de inzet van BIM-modellen en tekeningen verloopt de fabrieksmatige productie van de wanden snel en nauwkeurig, zo zien we in de Faay-fabriek in Vianen. Met BIM is het geen probleem meer om de wanden al in de fabriek volledig te voorzien van de benodigde elektra, inclusief alle uitsparingen voor schakelaars, leidingen en dergelijke. Doordat alles op de juiste plek in de wand is opgenomen, kan er op de bouwplaats razendsnel worden gemonteerd. De realisatie van Kingsize wandpanelen is een grote stap in het modulair bouwen en van absolute meerwaarde voor de bouwbranche waar het tekort aan handjes op de bouwplaats alleen maar toeneemt. Deze wandpanelen zijn onder andere zeer geschikt voor het One-Piece-Flow bouwen.

Projectoverschrijdend

Samen met partners projectoverschrijdend bezig zijn met de toepassing van de Kingsize wanden en prefab meterkasten, daar draait het om. FAAY Kingsize binnenwanden zijn opgebouwd uit biobased materiaal. De wanden hebben een kern van vlasscheven en zijn aan weerszijden voorzien van een gladde, kras- en stootvaste vezelplaat. In de Kingsize wanden kunnen in de fabriek verjongingen, leidingschachten en elektradozen al worden ingefreesd en kan desgewenst ook al bedrading worden ingebracht, dit alles in nauwe samenwerking met de door Faay bij het project betrokken (huis)installateur. De Kingsize wand is maximaal 3 meter hoog en tot 5 meter breed en kan al in de ruwbouwfase worden ingehesen en geplaatst op de ruwe betonvloer of betonnen afwerkvloer.

Basis voor innovatie

Het is niet alleen de vraag naar grotere wandbreedtes, en sneller en eenvoudiger bouwen. Ook is er de noodzaak, maar vooral ook de wil om duurzamer te bouwen en daarom de huidige traditionele bouwwijze eens goed onder de loep te nemen. Duurzaamheid werd eerst nog opgelegd, maar wordt steeds meer omarmd. Het bouwen met deze Kingsize wanden zorgt voor minder transport, minder handelingen op de bouw, minder hijsbewegingen, besparen op brandstof en manuren en het terugdringen van stikstof en CO2.

Op die punten hebben diverse landelijke bouwers anno projectontwikkelaars en Faay elkaar al gevonden. Maatschappelijk verantwoord bouwen. Standaardiseren zonder al te veel de 'vormgevings- en indelingsvrijheid' van architect en particuliere woningkoper aan te tasten, dat wordt de kunst van het toekomstige bouwen. Met in het achterhoofd natuurlijk altijd: duurzaamheid en wooncomfort. Alles bij elkaar een goede basis voor innovatie.

Geïndustrialiseerd gefabriceerd en in één dag geplaatst

We zoeken steeds vaker naar mogelijkheden om sneller en efficiënter te bouwen. Veel aannemers kiezen daarom voor prefab producten. Zo ook Dijksma Draisma, die op Vlieland de Kingsize panelen naar alle tevredenheid toepaste in diverse woningen gebouwd volgens het innovatieve Droogstapelsysteem. Een nieuwe vorm van bouwen, volledig automatisch geproduceerd en duurzaam. Muren, wanden, vloeren en het dak zijn op de vaste wal gemaakt en vervolgens verscheept naar het eiland. Alle onderdelen zijn op elkaar afgestemd en gecombineerd vervoerd naar de bouwplaats, waar ze dezelfde dag nog worden gemonteerd.

In Almere Stad geniet bouwer Dura Vermeer Bouw Hengelo inmiddels ook van de voordelen van door Faay geleverde prefab meterkasten en verdiepingshoge Kingsize wanden. Traditionele werkwijzen zijn hier losgelaten. In de buurt De Houtwal plaatst Dura Vermeer meerdere geprefabriceerde eengezinswoningen met daarbij als uitgangspunt: één woning in één dag wind- en waterdicht.

Diepgaand partnerschap

Bij het werken met steeds meer geprefabriceerde elementen is een optimale logistieke afstemming essentieel. Faay beschouwt zich in dat opzicht meer als 'partner' dan als enkel 'toeleverancier'. Gezamenlijk een ontwikkelproces doorlopen en daar waar nodig verbeteringen doorvoeren, dat is diepgaand partnerschap.

Prefab zorgt voor kortere bouwtijd

De combinatie van industrialisatie en digitalisering maakt betaalbaar maatwerk mogelijk. Door een uitstekende samenwerking van aannemer en installateur beantwoorden de wanden (en uiteindelijk woningen) in kwaliteit, efficiency en duurzaamheid aan de eisen van de gebruiker. Bijkomend voordeel is dat de afbouw slimmer, sneller én schoner verloopt en daardoor de kans op fouten wordt gereduceerd. Het voor alle partijen aantrekkelijke resultaat daarvan is, dat de faalkosten fors omlaag gaan. De bouwtijd kan bij inzet van Kingsize Faay wanden met vele weken verkort worden. Dat is prettig voor zowel bouwer als opdrachtgever.

"Innovatie verloopt het best en snelst als je dezelfde verwachtingen en doelstelling hebt en niet bang bent om te zeggen waar het mis gaat."

Voor meer informatie

Faay Vianen B.V. Mijlweg 3 4131 PJ Vianen

Telefoon: 0347 37 66 24 E-mail: info@faay.nl