Dat kan groener!

We moeten van het aardgas af. Tegenwoordig niet alleen omwille van het klimaat, maar ook vanwege de sterk stijgende gasprijzen. En als we dan toch bezig zijn, kunnen we maar beter zoveel mogelijk energie besparen, want ook de energieprijzen stijgen. Maar het belang onze eigen portemonnee valt in het niet bij het belang van onze planeet.

Als het zo doorgaat met het opwarmen van de aarde, houden we het in het westen van Nederland niet droog. Eerder werd nog een stijging tot eind deze eeuw van 31 tot 82 cm voorspeld. Onlangs noemde het KNMI een zeespiegelstijging van 1,2 meter ten opzichte van het begin van deze eeuw bij onverminderde (maar ook niet stijgende) uitstoot van broeikasgassen. Mochten de ijskappen van Antarctica plotseling ook snel gaan smelten, dan zou zelfs een zeespiegelstijging van 2 meter het gevolg kunnen zijn.

In het meest gunstige geval stijgt de zeespiegel voor de Nederlandse kust tot eind deze eeuw met 30 cm. Om dat te bewerkstelligen is het wel “alle hens aan dek”: volle focus op het beperken van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, methaan en lachgas. Ook de woningbouw moet daarin een bijdrage leveren. Niet alleen in de bouw, maar ook in het gebruik van de woningen.

Beurzen en de pers toonden de afgelopen tijd de meest uiteenlopende oplossingen: van een frambozenkweker die de schaduw van zonnepanelen benutte als ideale groeiplek voor zijn schaduwminnende frambozen tot zonnepanelen in allerhande toepassingen. En van groen tegen de gevel, tot groen op het dak. Hieronder een kleine selectie van beursnoviteiten van de Vakbeurs Energie en van de beurs Solar Solutions, die een groene bijdrage kunnen leveren.

Zorgeloos onder de douche

Op de vakbeurs energie stonden tenminste vier aanbieders van warmte-terugwin-installaties voor douchewater. Van zeer complete en luxueuze douchecabines, waarin de wtw-voorziening is geïntegreerd, tot een retrofit oplossing die me deed denken aan het douchevlondertje in de badkamer van mijn oma. Wat de vier oplossingen gemeen hebben: de warmte van het douchewater zondermeer het riool in laten stromen is zonde. Onttrek die warmte aan het afvalwater en verwarm daar het douchewater mee voor, zodat er minder energie wordt verbruikt.

Artistieke installatieonderdelen

Een warmtepomp met de handtekening van Van Gogh? Jazeker, de monobloc lucht/water warmtepomp Vincent van Itho Daalderop. Vincent maakt primair gebruik van energie uit de buitenlucht via een dakdoorvoer, eventueel aangevuld met energie uit de ventilatie-retourlucht, waardoor deze warmtepomp geen separaat buitendeel nodig heeft. Hierdoor is geluidsoverlast door een buitenunit geen onderwerp van gesprek. Vincent is zowel in hybride opstelling als all-electric toe te passen. Naar verwachting komt Vincent begin 2022 op de Nederlandse markt en wordt de productie en de beschikbaarheid in de daaropvolgende maanden verder opgevoerd.

Haal energie uit je tuin

Een zonnebloem die geen last van slakken heeft: Op de beurs SolarSolutions stond voor de deur een zonnebloem van Ecoplant. Deze bloem richt zich op de zon, om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van het licht. Met een capaciteit van 4000KWh per jaar kan de Ecoplant HEX 3000 Hybride een vierpersoonshuishouden van energie voorzien. De accu’s in de voet kunnen tot 20 kWh opslaan en door een smartgrid omvormer kan ook energie worden teruggeleverd aan het net. Het is natuurlijk ook mogelijk om de opgewekte energie te gebruiken om een elektrische auto op te laden.

De Energieschutting van Optisolar gebruikt (zon)licht om een warmtemiddel te verhitten, waarmee aan de warmtevraag van een warmtepomp kan worden voldaan. Voor een warmtepomp van 3kW zijn twee schuttingdelen van 180 cm hoog en 2 m lang nodig. De Energieschutting kan een bestaande schutting vervangen.

Hou vast!

Het einde van de salderingsregeling is in zicht. Eigenaren van zonnepanelen zijn in toenemende mate op zoek naar een manier om de vruchten van hun ‘gratis’ energie te blijven plukken, of om op termijn helemaal off grid te gaan. Op de beurzen waren natuurlijk meerdere LiFePo4 accu’s te bewonderen, zoals in deze opstelling van LG. Maar een alternatief met een wel heel groene uitstraling is de zoutwateraccu. Niet goedkoper, niet lichter maar wel veilig en zeer diep te ontladen zonder schade voor de accu.