HERBESTEMMING MONUMENTEN


Van US Embassy naar “Onze Ambassade”

Van US Embassy naar “Onze Ambassade”

De Amerikaanse ambassade in Den Haag was jarenlang een bijna onneembare vesting in de binnenstad. Na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 werden extra beveiligingsmaatregelen genomen, wat in het gebouw nog zeer merkbaar is aan de kluisachtige toegangsdeuren waardoor men de zijvleugels betreedt. Hoge hekken langs het Lange Voorhout en het Korte Voorhout beschermden het ambassadepersoneel tegen boze buitenwereld, tot het vertrek van de ambassade naar Wassenaar in januari 2018. In het nieuwe gebouw zijn ambassadepersoneel en -bezoekers nog beter beveiligd.

Rijksmonument

In 1959 betrok de Amerikaanse ambassade het gebouw aan het Lange Voorhout 102, ontworpen door Amerikaans-Hongaarse architect Marcel Breuer. Tijdens de bouw, van 1956 tot 1959, was er al veel kritiek op de moderne vormgeving van het ambassadegebouw, zeker in contrast met de omringende historische bebouwing zoals Hotel Des Indes en de Koninklijke Schouwburg. Door de toegenomen beveiligingsmaatregelen werd het gebouw er volgens de publieke opinie ook niet aantrekkelijker op. Desondanks is het een gemeentelijk monument en, na het bezoek van toenmalig president Trump in 2017, ook een rijksmonument.

Bibliotheek voor het verspreiden van de democratische boodschap

Meer dan vijftien jaar werd door de hoge hekken en de strenge beveiliging de aandacht afgeleid van het in Bauhaus-stijl opgetrokken pand met zijn natuurstenen gevels en eigenzinnige trapeziumvormige taatsramen en -deuren. Verscholen achter veiligheidsmaatregelen bleven doordachte details en fraaie doorkijkjes vrijwel onopgemerkt. Grappig genoeg was een deel van de ambassade oorspronkelijk juist bedoeld voor het Nederlands publiek: de bibliotheek was van de oplevering in 1959 tot 1979 vrij toegankelijk, zodat bezoekers kennis konden nemen van de Amerikaanse cultuur, regeringsvorm en levenswijze.

Amerikaans grondgebied

Na de overdracht van het eigendom van de voormalige ambassade door ambassadeur Pete Hoekstra aan toenmalig burgemeester Paulien Krikke, in maart 2018, was het gebouw officieel weer Nederlands grondgebied. Omdat het gebouw vooral een kantoorgebouw is, met veel kleine kamers en maar een paar grotere ruimtes, werd er lang gediscussieerd over een mogelijke invulling. De gemeente Den Haag, sinds de overdracht eigenaar van het pand, wil het pand graag verkopen. Een mogelijke verhuizing van het Eschermuseum bleek financieel niet haalbaar. Voorlopig is museum West gevestigd aan het Lange Voorhout 102, waardoor een groot deel van het gebouw nu (weer) voor publiek toegankelijk is.

“Onze Ambassade”

Onder de naam “Onze Ambassade” bieden WEST Den Haag en ANNA Vastgoed & Cultuur een breed scala aan culturele activiteiten. WEST Den Haag verzorgt wisselende tentoonstellingen en exposities in het gebouw, die zes dagen per week toegankelijk zijn. Veel van de kunstenaars hebben nog niet eerder in Nederland geëxposeerd. ANNA Vastgoed & Cultuur biedt ruimtes aan voor pop-up evenementen en voor culturele en particuliere bedrijven. Samen bieden ze uitgebreide rondleidingen aan door het gebouw, waarbij de nadruk op de cultuurhistorische waarde van het pand ligt. In de voormalige bibliotheek is bovendien een coffee corner te vinden.

Meer informatie over het gebouw vindt u in de Cultuurhistorische verkenning van Wijnand Galema en Fransje Hooimeijer, “Bouwen aan diplomatie - De Amerikaanse ambassade in Den Haag - Marcel Breuer, 1956 -1959”