Spannend ...

een spanplafond

In Nederland is het nog niet echt gemeengoed, maar in het buitenland worden ze al heel lang toegepast: spanplafonds. Dit verlaagde plafondsysteem wordt al sinds eind zestiger jaren toegepast. Het grootste voordeel is dat, mits er voldoende hoogte is, met een spanplafond alle mogelijke oneffenheden en installaties aan een plafond in één keer kunnen worden weggewerkt.

Anti-reclame is ook reclame

Wie wel eens een televisiereclameblokje ziet, heeft hem vast wel eens voorbij zien komen: een reclame voor plafonds die volgens de leverancier zo prachtig zijn, dat iedereen er volcontinu naar wil blijven kijken. En derhalve met een permanente vergroeiing van de nek opgescheept raakt, waardoor men, al naar gelang de situatie, blindelings tegen lantaarnpalen, meubilair, vreemden, voetballen en bekenden aan botst. Niet echt een positief punt, lijkt mij.

Maar toch… Ondanks de complete families met nekhernia’s die over het beeldscherm paraderen, bereikt deze totaal onzinnige reclame toch zijn doel: ik ben vast niet de enige die bij deze omschrijving product en leverancier weet te benoemen. En ja, dan wordt ik nieuwsgierig: Wat is zo’n spanplafond nou precies, en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is het?

Een spanplafond is een verlaagd plafond dat bestaat uit twee hoofdonderdelen: de rail of kantplank, die langs de wanden wordt geplaatst, en het doek, dat met een speciale rand in rail of kantplank wordt geklemd. Het doek is vaak van pvc of polyester en kan met verschillende afwerkingen en in vele kleuren en prints worden geleverd. Het doek wordt op maat gemaakt en voorzien van een bevestigingsrand, waarmee het in de kantlijst wordt vastgezet. Om een pvc spanplafond te kunnen installeren moet het doek met een heater verhit worden. Daardoor wordt het rekbaarder. Wanneer het plafonddoek geïnstalleerd is en weer is afgekoeld, trekt het geheel strak.

Spanplafond - voordelen

Een verlaagd plafond van stof is zeer snel te installeren, wat de belangrijkste kracht van deze oplossing is. Andere voordelen van spanplafonds zijn:

Duurzaamheid

Spanplafonds zijn redelijk goed bestand tegen mechanische schade. Hierdoor zijn dit soort plafonds duurzamer dan u misschien denkt. Ze kunnen tientallen jaren meegaan - fabrikanten bieden meestal een garantie van 10 jaar.

Perfecte afwerking

Een spanplafond zorgt voor een perfect egaal oppervlak, dat met traditionele afwerkingen minder makkelijk te bereiken is. Fabrikanten bieden een breed scala aan ontwerpen die ook kunnen worden aangepast. Men kan kiezen voor een plafond in één (standaard) kleur, uit standaard prints en soms ook voor een eigen afbeelding.

Weerstand

Stoffen die worden gebruikt voor spanplafonds zijn vocht-, brand- en stofbestendig. Indien goed geïnstalleerd, is een verlaagd plafond van dit type waterdicht, daarom laat het doek niets door in geval van een lek vanaf het bovenste niveau. Zoals veel fabrikanten beweren, kan een spanplafond, afhankelijk van de constructie, tot 100 liter water bevatten. Stoffen die in dergelijke constructies worden gebruikt, zijn brandveilig.

Akoestiek

Een spanplafond met een geperforeerd membraan kan geluid absorberen. Dat is vooral van toegevoegde waarde in grote ruimten zoals collegezalen en restaurants, maar kan ook in privévertrekken voor een aangename akoestiek zorgen.

Eenvoudig schoon te maken

Eenmaal geïnstalleerd vereist een spanplafond geen speciaal onderhoud. Het doek kan worden afgestoft of gestofzuigd. Wanneer het nodig is om de installatie tegen het bouwkundige plafond te reinigen of te repareren, kan het doek verwijderd en opnieuw aangebracht worden.

Spanplafond - nadelen

Behalve de eerder genoemde voordelen zijn er zeker ook nadelen aan spanplafonds:

Probleem met maatvoering

Ondanks het feit dat spanplafonds vrij veelzijdig zijn, zijn ze niet geschikt voor elk type kamer. In ruimtes met een ongebruikelijke vorm of met veel nissen en uitsparingen, is een spanplafond minder geschikt. Hoewel de plannen aan dergelijke omstandigheden kunnen worden aangepast, kan dit behoorlijk kostbaar zijn. Een ander probleem is het feit dat de maximale afmeting van het doek 5 meter is. Voor grotere oppervlakken zijn twee aparte doeken nodig, waardoor er geen perfect egaal oppervlak wordt gecreëerd.

Verlichtingsopties

Het vermogen van lampen die voor een spanplafond worden gebruikt, mag niet groter zijn dan 40 W. Het doek moet bovendien beschermd worden tegen de hitte van de lampen - hoge temperaturen kunnen verkleuring van de stof veroorzaken. Met led-spots, waarvan de temperatuur lager is dan bijvoorbeeld halogeen of gloeilampen, is het risico op verkleuring natuurlijk veel kleiner.

Hoge prijs

De totale prijs hangt uiteraard af van de grootte, het gekozen materiaal en de complexiteit van de kamer, maar een verlaagd plafond van dit type is over het algemeen vrij duur. Naar mate de vorm complexer is, stijgen de kosten. Ook toepassing van een projectspecifieke print is kostenverhogend, evenals doek in bijzondere kleuren of dessins.


Een spanplafond is in sommige gevallen een fraai alternatief voor een verlaagd plafond met een bekleding van gipsplaat of systeemplafond. De installatie is veel sneller, vereist minder materialen en minder werk. In tegenstelling tot plafonds van gipsplaat, vereisen spanplafonds wel het inhuren van een team van specialisten. Het doek is gemakkelijk te beschadigen tijdens de installatie.