Flexibel en snel bouwen.

Voor de Tasmantoren in Assen waren de milieuvriendelijke woningscheidende panelen van Faay dé oplossing.

De woningnood rijst de pan uit. Meer dan ooit tevoren is het voor de huidige bouw tijd om naar de toekomst te kijken. Na bijna twee jaar coronacrisis dwingt het ons om na te denken over het gebruik van leegstaande kantoren en winkelpanden. Het ombouwen van leegstaande winkels tot huizen kan de komende jaren 6.500 woningen opleveren, aldus makelaarsvereniging NVM. De locatie van lege winkelpanden is ook vaak erg geschikt. In middelgrote steden staan ze vaak in de ‘aanloopstraten’. Dat zijn juist plekken die heel geschikt zijn om te wonen. Ook zijn er door het vele thuiswerken weer meer kantoren leeg. Niet zo gek dus om ook steeds meer kantoorpanden om te bouwen tot woonruimte. Een bekend voorbeeld van een transformatiegebouw is de Abel Tasmantoren. Een voormalig kantoorgebouw dat is omgebouwd tot 90 appartementen voor jongeren.

Prefab bouwen is kwaliteit bouwen

De wanden in de Tasmantoren zijn dubbelschalig, met een totale dikte van 200 mm. Waar meestal metal stud systemen worden gebruikt als tussenwanden al dan niet gevuld met glaswol, is dit systeem massief. De samengestelde woningscheidende FAAY- wand heeft een brandwerendheid van 120 minuten en een geluidisolatie van 59 dB. De sandwichconstructie met een massieve kern van vlasscheven met aan weerszijden een gipskartonplaat maakt de wand ook zeer hufterproof. Een gat er in schoppen is vrijwel onmogelijk.

Faay op maat

De prefab wanden van Faay zijn op maat geproduceerd, per ruimte gelabeld en per verdieping geleverd. Hierdoor gaat het plaatsen en afwerken van de panelen nog sneller en is er nauwelijks afval op de bouwplaats. Naast het produceren van de wandelementen op exact de gevraagde lengte, breedte en of schuinte behoort ook het van tevoren frezen van sleuven voor elektriciteitsleidingen en wandcontactdozen met Faay op Maat eveneens tot de mogelijkheden. Dit alles scheelt arbeidstijd, zorgt voor aanzienlijk minder overlast op de projectlocatie en is minder belastend voor het milieu.

Thuis in Tasmantoren

De Abel Tasman, nabij het station in Assen is getransformeerd van kantoren in wooneenheden voor jongeren. De Abel Tasmantoren is met elf bouwlagen een van de hoogste gebouwen van Assen. De kwaliteit en met name de ligging op 150 meter vanaf het NS-station maken de toren geschikt voor transformatie. De begane grond en de bovenste bouwlaag blijven daarbij kantoor; de negen bouwlagen daartussen zijn veranderd in wooneenheden voor jongeren. Met tien woonheden per bouwlaag telt de toren in totaal 90 appartementen van 35 tot 50 m2.

Faay in het kort

FAAY is een zelfstandig Nederlands familiebedrijf en produceert al ruim 45 jaar milieuvriendelijke wanden met uitstekende bouwfysische eigenschappen. De Faay wandpanelen hebben een kern van vlasscheven* met aan weerszijden een toplaag van gipskarton. Sterk, schroefvast en brandveilig. Voor nieuwbouw, renovatie en transformatie. Een professioneel bedrijf, betrouwbaar en toegankelijk. Persoonlijk en oplossingsgericht. Met als uitgangspunt: ‘kwaliteit wint altijd’.

*Kracht van vlas

De keuze voor vlas is weloverwogen. Vlas is uniek. Vlas is hernieuwbaar en milieuvriendelijk. De plant neemt veel CO2 op en heeft geen kunstmest en pesticiden nodig. Een hoog geitenwollensokken gehalte? Welnee! De kern van vlas zorgt voor uitstekende bouwfysische eigenschappen. Oersterk, schroefvast, brand- en geluidwerend en thermisch isolerend. Juist als het gaat om duurzaam bouwen, zijn bouwmaterialen uit vernieuwbare grondstoffen – zoals vlas – een zeer interessante optie. Daarbij is er weinig milieubelasting bij de productie van vlas en heeft het materiaal een extreem lage energie-inhoud. De wanden beschikken over een LCA dat onder andere dient als input voor berekeningen in het kader van de CO2-prestatieladder.

Voor meer informatie

Faay Vianen B.V. Mijlweg 3 4131 PJ Vianen

Telefoon: 0347 37 66 24 E-mail: info@faay.nl