De wand in 5 definities

De Dikke Van Dale haalt er gelijk een hygiëne-kwestie bij, maar meestal is een wand gewoon een verticaal scheidingselement.

De wand in 5 definities

Volgens de Dikke Van Dale:

wand (m.; -en) [van het ww. winden in de zin van ‘vlechten’], 1 vlak dat, oppervlak van de afscheiding die een ruimte begrenst, en vervolgens die afscheiding zelf als lichaam: de wanden van een kamer; de wand van een schip; kale, gladde, ruwe wanden; een losse, een houten wand; (uitdr.) zij kleeft aan de wand van morsigheid, zij is uiterst vuil

De wand in 5 definities

Volgens Wikipedia:

Op Wikipedia verwijst het lemma “Wand” naar muur of celwand. Omdat dat laatste een beetje off topic gaat, kiezen voor de muur: Een muur is een verticale constructie die dient als afscheiding tussen twee ruimten. Een muur kan onder andere gemaakt zijn van leem, hout, natuursteen, baksteen, gips, metaal, glas en/of beton. Het woord muur is afgeleid van het Latijnse woord murus (= muur). Daarmee is het woord muur een van de meest ingeburgerde leenwoorden van het Nederlands. De volgende soorten muur kan men onderscheiden:

  • los- of vrijstaande muren, muren die geen deel uitmaken van een gebouw;
  • muren die deel uitmaken van een gebouw.

De vloer in 5 definities

Volgens Joost de Vree:

wand Een wand is een afscheiding tussen ruimten in een gebouw. Meestal een niet te zware afscheiding tussen vertrekken. In vervlogen tijden hadden "woningen" geen wand, met uitzondering van de buitenwand. Later werden het meestal houten wanden. Als de wand van steen (natuursteen, metselwerk) of beton is, wordt zij muur genoemd. In het interieur geeft men echter ook de behangen, bespannen of betimmerde muur de naam wand. Een wand of muur die voor beklimmen bestemd is, heet altijd wand (klimwand). De bekendste muren zijn waarschijnlijk de Grote Muur in China en de Berlijnse muur.

De wand in 5 definities

Volgens het Groene Woordenboek:

Wand [de (hij); -en] • opstaande begrenzing van een ruimte; (binnen)muur; steile zijkant * zie ook TEKEN • omhullende afscheiding: darmwand

De wand in 5 definities

Volgens het Kluwer Bouwkunde woordenboek Nederlands-Engels-Duits:

wand EN wall DE Wand (v), Mauer (v)