Akoestiek als vitaal onderdeel voor het kantoor van de toekomst

“Het huis kan het kantoor niet volledig vervangen”

Kantoormedewerkers willen een werkplek waar ze na de coronacrisis naar terug kunnen keren. Door de financiële druk, zijn ondertussen al veel bedrijven van plan om fysieke kantoren te verkleinen of zelfs te sluiten. De pandemie heeft ons het belang van een goed ontworpen kantoor laten zien voor een sociaal, gezond en productief beroepsleven. Verbetering van het kantoorontwerp waarbij het akoestisch plan standaard opgenomen wordt is van vitaal belang in het kantoor van de toekomst.

Hoewel werken op afstand cruciaal was om de verspreiding van het virus te beperken, is het geen duurzame langetermijnoplossing voor een creatief, gezond en productief beroepsleven na de pandemie. Het verkleinen of sluiten van kantoren is een kortetermijnoplossing die ten koste zou gaan van de medewerkers en uiteindelijk het bedrijf zelf. Werkgevers en bedrijven mogen deze weg niet inslaan zonder een volledig beeld te hebben van de gevolgen ervan.

Een recent onderzoek onder kantoorpersoneel toont duidelijk aan dat het huis het kantoor niet volledig kan vervangen. Slechts 5 procent van de kantoormedewerkers wil na de crisis fulltime op afstand werken. Opvallend is dat met name kantoren met een goede akoestiek aanzienlijk aantrekkelijker zijn voor werknemers.

Werken op afstand betekent minder mogelijkheden om ideeën uit te wisselen, bruikbare feedback te krijgen en begeleiding te zoeken bij leidinggevenden en collega's. Bovendien heeft 45 procent van de werknemers het gevoel dat het thuiswerken impact heeft op hun geestelijke gezondheid.

Fysieke kantoren zijn nodig voor een sociaal, creatief en productief beroepsleven op de lange termijn, en daarnaast zijn het ontmoetingsplaatsen voor samenwerking en teamcohesie. Hoewel hybride werken op afstand duidelijk een rol speelt in de toekomst, moet dit in combinatie met de toegang tot een goed ontworpen kantoorruimte gebeuren. Het is bewezen dat het installeren van een geluidsabsorberend plafond het werkplezier aanzienlijk verhoogt, ruis tot 25 procent vermindert en stressniveaus met 11 procent vermindert. Eenvoudige maatregelen om de geluidsomgeving in kantoren te verbeteren, verhogen zowel de gezondheid als de productiviteit van kantoormedewerkers.

“Geluidsabsorberend plafond verbetert het werkplezier”
“Small talk onder collega's is het meest storende geluid”

Quick win voor een gezonde werkomgeving

Veel klachten van kantoorpersoneel worden gekoppeld aan geluidshinder en concentratieverlies. Bedrijfsartsen moeten aan de bel trekken en gehoord worden zodat actie ondernomen kan worden. Hier 6 praktische tips voor het tot stand brengen van een betere geluidsomgeving op kantoren:

1. Begin met het waarom Een goede, gezonde werkomgeving op kantoor leidt tot meer welzijn, minder vermoeidheid, betere communicatie en concentratie en meer werkplezier.

2. Er is geen pasklare oplossing Elk kantoor is anders en behoeftes moeten duidelijk in kaart gebracht worden. Iedere ruimte vraagt om een passende akoestische oplossing gebaseerd op de professionele invulling van de ruimte. We noemen dit Activity Based Acoustic Design.

3. Vind de bronnen van geluidsoverlast Door akoestische materialen en geluidsabsorbers zo dicht mogelijk bij de geluidsbron te plaatsen, minimaliseert u het effect dat dit zal hebben op de geluidsomgeving. Wat opvalt is dat small talk onder collega’s als het meest storende geluid ervaren wordt.

4. Sluit nooit compromissen op het gebied van kwaliteit Zorg er altijd voor dat u akoestische materialen kiest met een absorptiekwaliteit van αw = 0,9 of hoger - ook wel klasse A genoemd. Andere elementen die bijdragen aan kwaliteitsverbetering zijn binnenluchtkwaliteit, brandveiligheid en duurzaamheid.

5. Denk driedimensionaal Geluid beweegt in 3D, dus een goed begin is om rondom en omhoog te kijken. Net als de lucht moet het plafond het geluid laten verminderen. Geluiden hebben de neiging om tussen harde oppervlakken te stuiteren. Het toevoegen van geluidsabsorbers aan ten minste een van de twee tegenoverliggende muren kan wonderen doen.

6. Gebruik de natuur als inspiratie Door duizenden jaren van evolutie is ons gehoor geoptimaliseerd voor buitenomgevingen. Tegenwoordig brengen we bijna 90% van onze tijd binnenshuis door in geluidsomgevingen die onnatuurlijk zijn voor onze oren. Binnenruimtes kunnen zo worden ontworpen dat ze lijken op de geluiden van de natuur. Biofiel ontwerp (biofilie betekent liefde voor de natuur) van kantoren heeft bewezen voordelen op de lange termijn voor kantoormedewerkers.

Een goede akoestiek is in elke werkomgeving van belang. In de praktijk blijkt echter dat in kantoortuinen vaak te weinig rekening wordt gehouden met een gezonde geluidsomgeving. Volgens onze geluidsexpert Cees van Wezel zijn er twee belangrijke redenen waarom er in kantoortuinen weinig rekening wordt gehouden met een gezonde geluidsomgeving.

“Bedrijfsartsen moeten aan de bel trekken”
“We hoeven het wiel niet totaal opnieuw uit te vinden”

1. Onwetendheid van voordelen. “Ik ben blij dat er zoveel aandacht is voor een gezonde werkomgeving, omdat ook hier wordt aangetoond dat slechte akoestiek één van de belangrijkste factoren is bij ziekteverzuim. Verder staat men er nog te weinig bij stil dat zaken als productiviteit verbeteren met verbeterde akoestiek.”

2. Complexiteit van akoestiek “Akoestiek is een complex onderwerp, dus ik raad aan om in de ontwerpfase altijd een onafhankelijk akoestisch adviesbureau in te schakelen. Toch zijn er ook concrete tips die we niet over het hoofd moeten zien en die het leven in de kantoortuin akoestisch een stuk aangenamer kunnen maken. Denk aan geluidsabsorberend materiaal, duidelijke regels over telefoongebruik, printers buiten gehoorbereik, etc. De belangrijkste tip is: observeer de werknemers. Hoe ervaren zij het geluid, wie zijn intro- en extravert, waar wordt het meeste geluid geproduceerd en welke mensen hebben hier vooral last van? Deze informatie is essentieel bij het ruimtelijk ontwerp van het (nieuwe) kantoor en dus een quick win.

Met het verbeteren van akoestiek valt een grote winst te behalen voor de gezonde werkomgeving: “Ik ben blij dat we zijn begonnen om werkplekken beter te ventileren, schoon te houden en veilig in te delen om 1,5 meter werkbaar te maken. De volgende stap is om het niet meer te hebben over besmettingsgevaar op kantoor, maar zaken als gezonde lucht, licht en akoestiek juist te zien als onderscheidende factor voor een succesvolle werkplek.”

Werkplek van de toekomst

Dat er al veel bekend is over een gezonde werkomgeving en we niet het wiel totaal opnieuw hoeven uit te vinden blijkt bijvoorbeeld bij de nieuwe TRILUX Light Campus in Amersfoort. TRILUX biedt als Duits marktleider in technische verlichting, energie-efficiënte en toekomstgerichte verlichtingsoplossingen op maat. Duurzaamheid vormt een integraal onderdeel van de organisatie en het welzijn van de medewerkers is daar een vitaal onderdeel van.

Begin 2019 is TRILUX verhuisd naar een nieuwe locatie in een bestaand bedrijvencomplex. Architectenbureau Quadrant4 heeft hiervoor een nieuw werk- en kantoorconcept ontworpen. De Light Campus bestaat uit 800 m2 open kantoorruimte en diverse vergaderplekken. Daarnaast biedt het ook onderdak aan een opleidingscentrum, de “TRILUX Academie”. De ruimtes zijn voorzien van de nieuwste intelligente verlichtingsoplossingen van TRILUX op basis van Human Centric Lighting, een techniek waarmee het kunstlicht in het kantoor zich aanpast aan het daglicht en er een aangename werksfeer ontstaat. Dit draagt bij aan een gezond bioritme van de medewerkers wat hen ondersteunt in hun dagelijkse werk.

Om een prettige en ideale geluidsomgeving te creëren zijn Ecophon Solo plafondeilanden in verschillende vormen door de hele ruimte toegepast. Het nieuwe kantoor is een plek geworden waar licht en akoestiek optimaal bijdragen aan een fijne werkomgeving waarin innovatie, creativiteit, samenwerking en productiviteit samenkomen. Een innovatieve meerjarige samenwerking tussen TRILUX, Ahrend, TNO en TU Delft heeft geresulteerd in een marktrijp product in de vorm van een modern toekomstbestendig kantoor. Wat zijn de features van deze innovatieve creatie? De mogelijkheid om het klimaat, ventilatie, stahoogte en het licht aan te passen naar jouw persoonlijke keuze. Een app stelt medewerkers in staat om voorkeursinstellingen op te slaan onder een persoonlijk paspoort. Tenslotte wordt slim op de zintuigen ingespeeld door licht van onderuit op een groot, wit, geluidsabsorberend paneel te schijnen boven de werkplek. Met als gevolg diffuus licht, de nodige geluidsabsorptie en een comfortabele werkplek.

“Productiviteit verbeteren met verbeterde akoestiek”

Bekijk de video over dit mooie project

Voor meer informatie