TONZON vloerisolatie,

de hoogste isolatiewaarde met de beste milieuprestatie

De bouw maakt nu een grote verandering door omdat de milieuprestatie (duurzaamheid en circulariteit) steeds belangrijker wordt. Dit is een goede reden om opnieuw te kijken naar een unieke, Nederlandse manier van isoleren: TONZON. TONZON is al meer dan 40 jaar een begrip op het gebied van kruipruimte isolatie. Het werkt op een unieke manier, anders dan conventionele isolatiematerialen, en dit brengt meerdere voordelen met zich mee waaronder een hoge isolatiewaarde met een hele lage milieu-impact.

De werking van TONZON vloerisolatie

De goede werking van TONZON komt door de unieke manier van isoleren. Er wordt namelijk niet gebruikt gemaakt van dikke pakken isolatiemateriaal. De isolerende werking wordt verkregen met een speciale folie. De thermoskussens zijn een soort luchtzakken van TONZON folie die onder de vloer aangebracht worden. Door meerdere lagen van folie kan de vloer geen warmte meer uitstralen naar de kruipruimte. Daarnaast wordt de lucht in de luchtzakken van bovenaf opgewarmd waardoor de warmte dichtbij de vloer blijft.

Deze techniek kan niet alleen bij vloeren worden toegepast, maar systeemplafonds tot cv-installaties kunnen ook geïsoleerd worden met de speciale isolatietechniek van TONZON. Veel kruipruimtes zijn vochtig of nat. Daarom wordt in combinatie met de thermoskussens een stevig zeil op de bodem van de kruipruimte gelegd. Deze bodemfolie remt de verdamping van vocht en radongas uit de kruipruimtebodem. Dit betekent minder vocht in de woning en een optimale werking van de thermoskussens. Resultaat is een warmere vloer die sneller opwarmt en ook langer warm blijft.

Het verschil met andere materialen

De isolerende werking van conventionele isolatiematerialen is gebaseerd op het verhogen van warmteweerstand door de warmtegeleiding te beperken. Hoe hoger de weerstand, des te lager de warmtestroom. Bij elke verdubbeling van de weerstand halveert de warmtestroom. De 2e 10 cm kost evenveel materiaal als de 1e 10 cm, terwijl het maar de helft van de besparing oplevert. Daarnaast is er per vierkante meter steeds meer product nodig. Hierdoor nemen de transportkosten en de uitstoot van broeikasgas, stikstof en fijnstof ook toe. Willen we heel Nederland van hoogwaardige isolatie voorzien, is al dat materiaal bijna niet eens aan te slepen.

Met TONZON kan met ontzettend weinig materiaal een zeer hoge isolatiewaarde behaald worden. Het grootste volume dat deel uitmaakt van de isolatie is namelijk: lucht. Deze hoeft pas op de plek van installatie toegevoegd te worden. Het product dat nodig is om de lucht te verpakken, de folie, kan tot kleine pakketten opgevouwen worden. Hierdoor neemt het nauwelijks volume in. Het grootste voordeel hiervan is, dat de energie nodig is voor productie, transport en toepassing van het materiaal veel lager is dan bij andere isolatiematerialen. Daarmee is dit het meest klimaatefficiënte isolatieproduct ter wereld.

De milieuprestatie (MPG)

Zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten is het belangrijk om de milieuprestatie (MPG) in acht te nemen. Door de ontzettend lage milieu-impact van TONZON materialen is het veel makkelijker om een voordelige MPG voor deze projecten te krijgen. Dat wordt nog gunstiger wanneer je in plaats van een betonnen vloer, een houten vloer toepast. Van alle vloerisolatiematerialen komt TONZON vloerisolatie het beste uit de testen. Uit onafhankelijk onderzoek van het NIBE is wederom gebleken dat het vloerisolatiesysteem van TONZON met afstand het meest milieuvriendelijk is met ook de laagste schaduwkosten.

Hoge isolatiewaardes

Dat de milieu-impact van TONZON vloerisolatie zo laag is, betekent niet dat dit ten koste gaat van de werking of isolatiewaarde. De minimale isolatiewaarde, zoals deze door ISSO is opgenomen, is vastgesteld op Rd = 3,8. Deze isolatiewaarde is bepaald voor de toepassing in ongunstige situaties, waar beperkte ruimte en koudebruggen een rol spelen. In tegenstelling tot andere materialen is het zeer eenvoudig om de dikte en daarmee de isolatiewaarde van de thermoskussens te verhogen. De isolatiewaarde is namelijk direct afhankelijk van de hoeveelheid lucht die in de thermoskussens wordt opgeslagen. De Rc=3,8 m²K/W is gebaseerd op een opgesloten luchtlaag van 15 cm met houten balken als koudebruggen in de laag. Bij een dikte van 20 cm neemt de isolatiewaarde toe tot 5,65 m²K/W, bij 25 cm zit je op 6,56 m²K/W en bij 30 cm op 7,35 m²K/W. Als de ruimte er is, zijn dus theoretisch zeer hoge isolatiewaardes mogelijk, zonder dat hiervoor veel meer materiaal nodig is.

Beperking van koudebruggen

Bij het isoleren wil je zoveel mogelijk koudebruggen in de isolerende laag voorkomen. De thermoskussens van TONZON kunnen eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden waardoor er naadloze isolatie ontstaat. Op deze manier verloopt het isoleren in de kruipruimte een stuk efficiënter. Dit scheelt tijd terwijl de hoge kwaliteit hetzelfde blijft. Daarnaast kunnen bij houten vloeren twee lagen thermoskussens toegepast worden. Eén laag tussen de balken en één laag onder de balken. Dit is een eenvoudige manier om zeer hoge isolatiewaardes te behalen en meteen de koudebruggen, die worden veroorzaakt door de balken, te verhelpen.

De belangrijkste effecten van TONZON vloerisolatie

Natuurlijk is de milieuprestatie niet de enige leidraad wanneer je een bepaald soort isolatiemateriaal gaat uitkiezen. Wat een bepaalde maatregel oplevert is net zo belangrijk.

Verkorting van het stookseizoen en besparing van de cv-ketel

TONZON vloerisolatie verkort het stookseizoen en verlengt de levensduur van de cv-ketel. Doordat de thermoskussens het warmteverlies naar de kruipruimte blokkeren, is de vloer warmer. Wanneer de vloer warmer is, krijg je bij een lagere binnentemperatuur hetzelfde comfortgevoel. Daarnaast ontstaat de behoefte aan extra warmte pas bij een veel lagere buitentemperatuur. Dit zorgt ervoor dat er minder gestookt hoeft te worden. Wanneer de cv-ketel wel aan gaat, hoeft deze minder lang te branden om de gewenste binnentemperatuur te bereiken. Op deze manier verleng je ook nog eens de levensduur van de cv-ketel. Wanneer de ketel namelijk minder wordt gebruikt, zal deze ook langer meegaan.

Gezonder binnenklimaat

Bij veel woningen wordt de buitenschil geïsoleerd maar blijft vloerisolatie achterwege. Het niet isoleren van de vloer zorgt ervoor dat de vloer het koudste oppervlak in huis wordt. Vochtige lucht die in niet-geïsoleerde woningen op de ramen condenseert, trekt na het plaatsen van isolatieglas voor een belangrijk deel naar de koude vloer. Dit veroorzaakt vochtproblemen zoals schimmelvorming onderin de woning. Dit bevordert ook de activiteit van huisstofmijt. Meer ventileren helpt niet of nauwelijks. TONZON vloerisolatie zorgt voor een warmere en drogere vloer waardoor schimmels en huisstofmijten veel minder kans krijgen. Het geeft een significante reductie en levert een gezonder binnenklimaat op.

Voor Tonzon Vloerisolatie

Na Tonzon Vloerisolatie

Kies bewust, kies voor TONZON

Al met al is TONZON een techniek die breed toepasbaar is. Het heeft een lage milieu-impact met grote effecten. Het is een flexibel materiaal, waarmee eenvoudig koudebruggen verholpen kunnen worden en dat makkelijk opgeschaald kan worden. Het opvouwbare materiaal kan makkelijk getransporteerd worden, is duurzaam en levert nauwelijks afval op. Het past door elk luikje en is makkelijk in de kruipruimte uit te vouwen. Natuurlijk hebben alle isolatiematerialen hun voor- en nadelen, maar voor kruipruimtes is er eigenlijk geen realistischer alternatief. Ga voor meer informatie naar www.tonzon.nl/vloerisolatie .

Tonzon BV Ir. Schiffstraat 220 7547 RD Enschede Nederland