Huizenruiken

Dat geur grote invloed heeft op hoe je een ruimte of situatie ervaart, weet iedereen intussen wel. Lekkere luchtjes worden als marketingtool toegepast in winkelcentra en supermarkten, geur wordt als beïnvloeding gebruikt in horeca en bedrijfspanden. Aromatherapie is het gebruik van essentiële oliën om geestelijk en lichamelijk welzijn te bevorderen en die essentiële oliën duiken inmiddels in allerlei producten op, van wasmiddel tot luchtverfrisser.

Appeltaart blijkt gebakken lucht

De tip om appeltaart te bakken in een te verkopen huis blijkt op gebakken lucht gebaseerd te zijn, maar de geur van een woning is toch een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle verkoop. Een collega die op het punt stond een nieuwe woning te kopen introduceerde daar de term “huizenruiken” voor. Het is iets wat de meeste mensen onbewust doen en waar met die appeltaartgeur op in gespeeld werd – maar lang niet iedereen houdt van appeltaart.

Fris is subjectief

Wat een geur met je doet is zeer persoonlijk. Het aroma van natte hond kan je doen rillen van walging of juist behaaglijk doen schurken in herinnering aan die brave Fikkie/Takkie/Sheldon. De geur van klammige kokosmat brengt mij direct in de vestibule van het huis van mijn lieve oma, maar kan voor iemand anders zomaar een vervelende associatie met zijn oude school oproepen.

Leeftijdsdiscriminatie?

De juiste geur voor een huis blijkt bovendien volgens Engels onderzoek gekoppeld te zijn aan de leeftijd van het huis. Een oud huis mag huiselijk ruiken, bijvoorbeeld naar koffie en brood, maar een nieuwbouwhuis zou de geur van witte thee en vijgen voor een luxueuze en rustgevende sfeer zorgen. Bovenal moet een huis fris ruiken. En daar wringt de schoen: hoe beter huizen geïsoleerd worden, des te beter moet er geventileerd worden om de lucht in huis fris te houden en vocht buiten.

Yin en yang, isolatie en ventilatie

Het is een onderwerp dat steeds vaker in het nieuws komt: de luchtkwaliteit van (te) goed geïsoleerde woningen en de kwalijke effecten daarvan op de gezondheid van bewoners. Niet alleen CO2, maar ook vocht kan in te hoge concentraties voorkomen in een woning die luchtdicht gemaakt is en waar niet voldoende wordt geventileerd. Gevolg: een muffe of bedompte geur.

Door in het wilde weg te ventileren kan de energiewinst die met isoleren geboekt was volledig tenietgedaan worden. Isolatie kan niet zonder ventilatie, maar ventilatie van een goed geïsoleerde woning moet met beleid en warmteterugwinning gebeuren.