Bouwen en isoleren in één arbeidsgang

Gezond bouwen is een belangrijk thema voor Ronald Bosma – de bedrijfsnaam Bouwgezond verraadt dat al. Met zijn bedrijf levert Ronald bouwproducten en expertise op het gebied van gezond bouwen en gezond isoleren.

Het assortiment omvat een groot aantal isolatieproducten die ook bij verbouwing en renovatie in te zetten zijn, maar momenteel is Ronald vooral heel enthousiast over KLB bouwblokken. “Binnenkort starten er meerdere projecten waar gebouwd wordt met deze blokken, waaronder twee waar architecten hun eigen huis realiseren. Dat vertrouwen in dit product, dat hier in Nederland nog niet zoveel is toegepast, daar word ik ontzettend blij van.”

Korte bouwtijd, hoge isolatiewaarde

De bouwtijd van een huis met KLB blokken ligt vele malen lager, omdat er maar één materiaal nodig is, de elementen relatief hoog zijn en de wanden monolithisch zijn. De blokken worden verlijmd met een kalk-gebaseerde blokkenlijm met dezelfde Rc-waarde als de bouwblokken. Hierdoor voorkom je koudebruggen in de wand. Met een wanddikte van 30 cm is een Rc-waarde van 4,5 m²·K/W te realiseren, met de bouwblokken van 49 cm dik zelfs 6,2 m²·K/W.


De KLB bimsbeton bouwblokken zijn in veel verschillende uitvoeringen leverbaar, zodat een heel gebouw van fundering tot binnenwand, van latei tot vloeroplegging, uitgevoerd kan worden met KLB bouwblokken. Voor gebouwen tot acht bouwlagen zijn speciale hoogbouwblokken leverbaar, met een hogere druksterkte.

Bouwen met KLB bouwblokken: het bouwen anno nu

Ronald Bosma: “Ook vanwege het NOX-probleem zijn KLB bouwblokken een ideale oplossing. Je kunt de binnen- en buitenschil inclusief isolatie van de woning in één keer neer zetten, met veel minder bouwfouten en een veel lager gewicht. Met één enkele soort steen kan op een hele snelle en schone manier een huis worden gebouwd met een hoge isolatiewaarde en een lage ecologische voetprint, met heel weinig transportbewegingen vanaf het winnen van de grondstof (lava of bims) tot aan het einde van de life cycle. Het materiaal is bovendien volledig recyclebaar.”

Omdenken: luchtdicht en dampopen

Het bouwen met KLB bouwblokken vergt wel een andere ontwerpaanpak en detaillering. “Omdat niet met stelkozijnen wordt gewerkt, maar de maatvoering van vensters en deuren wordt afgestemd op de modulematen van de bouwblokken, krijg je maatvaste muuropeningen waarin achteraf de kozijnen worden geplaatst. Hierdoor heb je een betere kierdichting en luchtdichting bij de aansluiting van ramen en deuren.” Dit is een bouwwijze die in Duitsland, Oostenrijk en België veel gebruikelijker is dan in Nederland.


De buitenafwerking van de monolithische buitenmuur moet waterdicht maar dampopen zijn, terwijl aan de binnenzijde een dampopen afwerking zoals bijvoorbeeld kalkstuc wordt geadviseerd. Ook dat is een belangrijk verschil, waarbij met detailleren rekening gehouden moet worden. Transport van vocht blijft zo mogelijk, terwijl de woning wel luchtdicht en goed geïsoleerd is, voor een gezonder binnenklimaat.

Bouwen met toekomstvisie

Dat KLB bouwblokken een vaste waarde in de Nederlandse bouw zullen worden, daarvan is Ronald overtuigd: “Je kunt er niet omheen dat er met steeds strengere regelgeving op gebied van energieverbruik en uitstoot op een andere manier gebouwd moet gaan worden. Bovendien stellen consumenten steeds hogere eisen op gebied van gezond en comfortabel wonen. Bouwen met KLB bouwblokken sluit daar naadloos op aan.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Ronald Bosma van BouwGezond via info@bouwgezond.nl of telefoonnummer +31850661200.