Gebouwd van meer dan 1,5 miljoen lege Heineken en Chang bierflesjes


Boeddhistische bierflessentempel

De Wat Pa Maha Chedi Kaew tempel in Thailand is gebouwd van meer dan 1,5 miljoen lege Heineken en Chang bierflesjes rond een betonnen kern, hetgeen de tempel de bijnaam “Temple of a Million Bottles” opleverde. In 1984 werd begonnen met het verzamelen van de flessen, waarna het twee jaar kostte om de hoofdtempel te realiseren. De monniken zijn daarna verder gegaan met het uitbreiden van het complex, waardoor er in 2009 circa 20 gebouwen op vergelijkbare wijze waren gebouwd.

De monniken bouwen nog altijd met lege bierflessen, om te voorkomen dat ze ongebruikt op de vuilstort terechtkomen en om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo bouwen ze zich op milieuvriendelijke wijze het nirvana in.

Ironisch is wel dat Freddy Heineken, geschokt door de hoeveelheid bierflessen in het (zwerf)afval op de Nederlandse Antillen, ooit een poging deed om bierflesjes te vervaardigen die na consumptie als bouwsteen gebruikt konden worden. Helaas was deze Heineken World Bottle veel te duur in productie, zodat er niet veel meer dan een tuinhuis in de tuin van Freddy Heineken zelf mee is gebouwd.