Beeldbepalende daken

Sommige daken zijn zó bekend, dat ze een landmark in de stad geworden zijn of zelfs het beeldmerk van die stad. Veel mensen zullen de potloodpunt van het gebouw naast de Centrale Bibliotheek en de daken van de kubuswoningen van Piet Blom met Rotterdam associëren, maar er zijn natuurlijk nog veel meer (internationale) voorbeelden.

Afbeelding: Maike und Björn Bröskamp via Pixabay

Beeldbepalende daken

Het Gouden Dak van het stadhuis in Innsbruck, bijvoorbeeld. Een toeristische attractie met internationale bekendheid.

Afbeelding: benchtalks via Pixabay

Beeldbepalende daken

De bijzondere vorm van het Sydney Opera House in Australië is wereldwijd bekend. Van dit gebouw naar ontwerp van Jørn Utzon wordt gezegd dat het geïnspireerd is op zeilen, maar dat de constructie ervan gebaseerd is op het principe van sinaasappelschillen…

Afbeelding: Anna Mustermann via Pixabay

Beeldbepalende daken

De Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, California, is een ontwerp van Frank Gehry. Net als bij het Sydney Opera House is het onderscheid tussen wat dak en wat gevel is, hier nogal vaag, maar beeldbepalend is het gebouw zeker.

Beeldbepalende daken

Gebouwen aan het water hebben het voordeel, dat ze vaak van een grotere afstand zichtbaar zijn. Het Eye Filmmuseum in Amsterdam, een interactief filmmuseum dat aan het IJ gelegen is, is daar ook een voorbeeld van. Ook hier gaan dak en gevel naadloos in elkaar over. Het ontwerp van Oostenrijkse architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl huisvest vier filmzalen en een tentoonstellingszaal van 1200 m2.

Afbeelding: Anemone123 via Pixabay

Beeldbepalende daken

De koepel van de Reichstag of Bundestag in Berlijn, een ontwerp van Sir Norman Foster, is terecht beroemd. De luchtige en lichtrijke constructie biedt een wijds uitzicht over heel Berlijn en wordt jaarlijks door circa 3 miljoen bezoekers bezocht.

Beeldbepalende daken

De koepels van de Basiliuskathedraal of Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods aan het Rode Plein in Moskou zijn met recht iconisch te noemen – bij elke berichtgeving vanuit Moskou komen ze wel in beeld.

Afbeelding: Opsa via Pixabay

Beeldbepalende daken

Sprookjesachtig en direct herkenbaar: de koepels en torens van de Taj Mahal in Agra, India, is een grafmonument voor Mumtaz Mahal, de echtgenote van Shah Jahan. Zij overleed in 1631 in het kraambed. De Taj Mahal werd gebouwd tussen 1632 en 1648.

Afbeelding: Richard Mcall via Pixabay

Beeldbepalende daken

Het Nationaal Stadion in Beijing, China, gebouwd tussen 2003 - 2008; een ontwerp van architectenbureau Herzog & de Meuron en kunstenaar Ai Weiwei, wordt ook wel “Het Vogelnest” genoemd. Het was het hoofdstadion voor de Olympische Spelen in 2008 en staat daarom ook als Olympisch Stadion bekend.

Afbeelding: Werner Sidler via Pixabay

Beeldbepalende daken

Het dak van de Stephansdom (Domkirche St. Stephan) in Wenen is een van de meest bekende daken van Wenen (samen met de koepel van de Karlskirche) en een vernuftig staaltje dakdekken. Het patroon is uitgevoerd in geglazuurde keramische dakleien. Hoewel de kathedraal een historie kent die teruggaat tot 1137, is het nu zichtbare dak relatief jong. Het is na een grote brand in 1945 herbouwd in 1950. In plaats van de oorspronkelijke houten constructie werd een lichtere stalen constructie gebruikt, waarbij wel de originele vorm, hoogte en dakhelling werden aangehouden.

Afbeelding: moritz320 via Pixabay

Beeldbepalende daken

Het dak van het oude Koninklijk Paleis of Grand Palace in Bangkok, Thailand, is van veraf al opzienbarend door de bijzondere vormen en kleuren, maar van dichtbij is het nog oogverblindender, door de fijnheid en rijkdom van de details.

Afbeelding: Thomas Tangelder via Pixabay

Beeldbepalende daken

Ook bij het Chrysler Building in New York kun je je afvragen of dit nou een dak is, of een gevel. Maar bekend is hij wel, die top van het Chrysler Building, en dat al sinds 1930. Sinds 1931 is het al niet meer het hoogste gebouw van de stad New York, maar het blijft met zijn Art Deco-vormgeving tot de verbeelding spreken.

Afbeelding: temprb0 via Pixabay