Xella pioniert met mixed reality om het bouwproces verder te digitaliseren

BIM en Xella:
jarenlange ervaring

Het Bouw InformatieModel (BIM) maakt het mogelijk dat alle betrokkenen in de bouwketen op elk moment in het proces over dezelfde gegevens beschikken. Xella heeft zich vanaf het begin in deze innovatieve ontwikkeling verdiept. Op basis van die jarenlange ervaring en enkele honderden referentieprojecten ontwikkelden wij een beproefde werkmethodiek. Als opdrachtgever of bouwpartner ziet u dat terug in kortere doorlooptijden voor calculatie en bouw, minder ontwerprevisies, minder verspilling en faalkosten en meer toegevoegde waarde.
Voor zowel Silka kalkzandsteen- als Ytong cellenbetonwanden is een zogenaamde ILS (Informatie Leverings Specificatie) opgesteld. Hierin is eenduidig vastgelegd hoe informatie moet worden gestructureerd, aangeleverd en uitgewisseld. Zo spreekt iedereen ‘dezelfde taal’, neemt de efficiency toe en worden fouten voorkomen.

Volgende stap:
BIM op de bouwplaats

Xella zet een volgende stap in het digitaliseren van het bouwproces door mixed reality te introduceren op de bouwplaats. Via een HololLens en speciale software geeft de ruwbouwfabrikant direct toegang tot het BIM-model, waardoor ze efficiënter en sneller moeten kunnen bouwen. De technologie van de HoloLens maakt het mogelijk om alle data van het BIM-model op de bouwplaats in realtime beschikbaar te maken via de cloud. Bouwvakkers zijn hiervoor uitgerust met een helm en ingebouwde holografische lens. Via de lens is een holografische weergave te zien van de te bouwen muur of wand. Ook de bestaande, reële omgeving is te zien. Dankzij deze vorm van mixed reality (MR) zien de bouwvakkers precies waar en hoe de muur of wand gebouwd moet worden.

Daardoor ziet de gebruiker de realiteit aangevuld met 3D-hologrammen. Een bouwvakker kan rond het hologram stappen terwijl dat op de juiste positie en in de juiste verschaling blijft staan, en instructies doorgeven aan zijn collega waarmee hij samenwerkt. Betrouwbaar en efficiënt. Met deze technologie wil Xella papierloos gaan werken op de bouwplaats door informatie over wanden, en instructies over hoe deze te plaatsen, te projecteren in de HoloLens. Die informatie komt uit de eigen BIM-bibliotheek. Werken met MR heeft vele voordelen. Digitale informatie is veel betrouwbaarder en beter toegankelijk. Dat zorgt voor een efficiënter bouwproces, minder bouwfouten en daarmee lagere faalkosten.


Xella begon acht jaar geleden als één van de eerste toeleveranciers in de bouw met het modelleren in BIM en blijft investeren in de digitalisering van de ontwerp- en uitvoeringsfase van bouwprojecten. BIM creëert tal van mogelijkheden op gebied van digitalisering. In de uitvoeringsfase pioniert Xella al door augmented en mixed reality en de gerobotiseerde fabricage door te trekken tot op de bouwwerf. In de ontwerpfase voorspelt men zelfs een switch van 3D- naar 5D-ontwerpen en een bredere toepassing van virtual reality.

Wilt u advies?

BIM is op korte tijd uitgegroeid tot het sleutelwoord in de digitalisering van het bouwproces. Wilt u advies bij het zetten van stappen op dit gebied en de implementatie van BIM in uw organisatie? Kijk op onze speciale BIM-pagina: en lees alles redenen om samen te gaan BIM’men.BIO