Een zelfgebakken keuken

Als bouwprofessional heb je er vaak al mee te maken: ontwerpprogramma’s. Omdat je er mee werkt, of omdat je de resultaten ervan ziet, als ontwerp, als rendering in een brochure, of als gebouwd resultaat. Voor de gemiddelde consument is dat niet zo gewoon. Toch is er een gebied waar de wereld van commerciële ontwerpprogramma’s en consumenten elkaar raken, en dat is in de virtuele keukenshowroom.


Auteur: Margo van Voskuilen

Keukenplanner blijkt printje

Veel, maar niet alle, keukenleveranciers bieden een online tekenprogramma, waarmee een keuken kan worden samengesteld. Gewapend met de maten van mijn keuken en een programma van eisen bezocht ik een aantal websites van keukenleveranciers. Ik wilde kijken, of ik daar zelf online een keukenontwerp kon maken, hoe makkelijk of moeilijk dat zou zijn en wat de opvolging vanuit de leveranciers zou zijn.

Bij één bedrijf bleek de “keukenplanner” een pdf te zijn om zelf uit te printen. De verschillende keukenonderdelen (uitgeknipt of nagetekend) kunnen dan op het uitgeprinte ruitjespapier tot de gewenste keukenopstelling geschoven worden en met een low-tech plakbandje of lijmstift bevestigd. Niet helemaal waar ik naar op zoek was.

Bij een andere bleek de keukenviewer alleen te dienen om het in de showroom gemaakte ontwerp thuis nog eens in 3d-weergave te bekijken. Maar bij een groot aantal andere websites was het raak!

In de beperking toont zich de meester

Als testcase nam ik mijn eigen keuken, die na bijna twintig jaar al ettelijke appeltaarten en rijsttafels op de teller heeft staan. Door de beperkte omvang van mijn keuken – in makelaarstermen “beknopt” of “compact” – zocht ik naar onderbouwapparatuur zoals koelkasten en vriezers en naar een magnetron in een bovenkastje, om de hoeveelheid werkblad te kunnen optimaliseren. Vanwege de muurlengte (3.35) zocht ik ook naar kastjes met een breedte van 30 cm en vanwege de hoogte van de keuken, naar bovenkastjes boven elkaar. En voor mijn man: een afwasmachine.

Verandering van spijs doet eten

Na een paar uur klikken, slepen en maten invoeren begon zich een patroon af te tekenen: er is een beperkt aantal keukentekenprogramma’s waarvan gebruik wordt gemaakt. Zo kan het gebeuren, dat je bij de websites van verschillende keukenleveranciers exact hetzelfde keukenontwerpprogramma voor je neus krijgt, soms zelfs met het ontwerp dat je bij een andere keukenleverancier hebt gemaakt er nog in. Dat betekent, dat de beperkingen of mogelijkheden die een bepaald programma heeft, ook bij de andere keukenleveranciers met hetzelfde programma spelen. En het betekent dat er veel minder keus in verschillende keukens is, dan de veelheid aan keukenleveranciers doet vermoeden.

Van de vijfentwintig keukenleveranciers waarvan ik de website bezocht, vond ik op 22 websites een online keukenontwerptool. Sommige keukenleveranciers hebben een eigen unieke ontwerptool, maar het online programma design@web wordt op maar liefst 10 van de 22 keukenwebsites gebruikt en een andere (online-keukenplannerjs) op vijf websites.

Uw nieuwe keuken, een eitje?

Eén keukenontwerpprogramma (van een Belgische keukenleverancier) doet nog het meest denken aan een schattig spelprogramma: uiterst gebruiksvriendelijk en in lieve kleuren, maar helaas valt er maar weinig te kiezen.

Een andere website biedt een dusdanig gruwelijke gebruikservaring, dat ik het bijltje er al na vijf minuten bij neer gooi. Gelukkig is ook dit een unieke ervaring.

De keukenontwerpprogramma’s waar de meeste leveranciers mee werken zijn gelukkig een stuk gebruiksvriendelijker, al ben je bij de tien websites met de meest gebruikte ontwerptool wel verplicht je contactgegevens in te vullen, inclusief een telefoonnummer, om ermee aan de slag te kunnen. Wanneer je serieus op zoek bent naar een keuken, hoeft dat helemaal niet erg te zijn. Ik werd dus door tien keukenleveranciers uiterst vriendelijk gebeld. Wanneer ik de telefoon niet opnam, was dat geen enkel probleem, ze probeerden het gewoon nog een keer. En nog een keer.

Strakke kaders: een uitdaging

Met mijn specifieke programma van eisen en beperkte gebruiksoppervlak bleek het wel een uitdaging om in alle online-tools tot een passend keukenontwerp te komen. Eén van de tools weigerde een ontwerp te maken binnen de beperkte afmetingen die ik opgaf. Uiteindelijk kon ik dat programma om de tuin leiden door de toegangsdeur van de keuken virtueel te verwijderen.

Bij de meeste keukengenerators liep het echter stuk op beperkingen in het assortiment. Veel leveranciers hebben geen onderbouwkoelkasten of -vriezers als optie en ook de magnetron in een bovenkast is zeldzaam. Bij andere is de keuze in breedtematen van bovenkastjes de beperkende factor, of is er wel een kastje van 30 cm breed maar dan niet met een glasdeurtje.

Köttbullar-keuken is kampioen zelf-doen

Uiteindelijk bleek er maar een keukentekenprogramma opgewassen tegen bijna alle eisen en uitdagingen die mijn knusse, compacte keuken met zich meebrengt: die van een zeker Zweeds woonwarenhuis. Een bijkomend voordeel is dat deze ontwerptool ook direct een prijs geeft van alle gekozen opties, inclusief verlichting en apparatuur. Het nadeel is wel, dat de keuken dan nog helemaal in elkaar gezet en gemonteerd moet worden – ondanks het beperkte formaat een forse klus. Een indicatie van montagekosten is elders op de website te vinden, voor wie niet zelf aan de bak wil.

De soep wordt zelden zo heet gegeten

Voor consumenten die niet zo thuis zijn in ontwerpen is het waarschijnlijk geen overbodige luxe om – al dan niet op basis van een online zelfgemaakt keukenontwerp – de mogelijkheden met een professional door te spreken en na te gaan of alles wat er is ingetekend wel bruikbaar is. Of dan in de showroom ook blijkt dat er meer mogelijk is dan in het ontwerpprogramma wordt geboden, kan ik op basis van websiteonderzoek niet zeggen. Meestal biedt een gesprek in de showroom wel ruimte om over de prijs te onderhandelen. En voor wie niet klussen wil of kan, is een totaalbedrag inclusief montage wel zo helder.